makarska apartments
makarska apartments
makarska apartments
web camera makarska

 

makarska plaza smiraj
makarska plaza avio
Dubrovnik Bol Hvar
Jelsa Korčula Split
Biokovo Međugorje Mostar

Rafting

Trogir Omiš
Slapovi Krke Skradin Šibenik

Makarska:

Grad Makarska je smješten 65 km južno od Splita, glavnog grada srednje dalmatinske regije. Zahvaljujući središnjim položaja i veličini grada Makarska je najvažnije mjesto na dobro poznatoj "Makarkskoj rivijeri". Grad je smješten u dobro zaštićenoj uvali ispod planine Biokovo, danas park prirode. Grad se sastoji od povijesnog dijela i novog dijela koji je modern s hotelima, privatnim kućama, restoranima, barovima i sl. Gosti Makarske mogui uživati u prekrasnim šljunčanim plažama i mediteranskim raslinjem s maslinovim i borovim šumama. Makarska nudi i odličnu gastronomsku ponudu na bazi ribe, vina i maslinovog ulja, karakteristično za područje Dalmacije, a bogati sportski sadržaji također su vrijedni spomena, pogotovo sportova na vodi i ronjenja. Za ljubitelje prirode, iza Makarske nalazi se park prirode Biokovo, najviša planina u središnjem dijelu Dalmacije, na kojem se organiziraju izleti.

 

Izleti:

U parku prirode Biokovo, Split, Trogir, Solin, Dubrovnik, Mostar, Međugorje kanjon rijeke Cetine s rafting objektima, Nacionalni park Krka, izleta brodom na otoke Brač, Hvar i Korčula.

 

Povijest:

Makarska se prvi put spominje u 1502. g. u dokument bosanskog cadi Muhameda Musina. U to vrijeme Turci su zauzeli Makarsku i grad je bio središte turske trgovine s drugim zemljama na Jadranu. Zbog stalnih napada Turci su izgradili kule u gradu da se brane od Mlečana. Ipak Makarska je pripojena Veneciji 1681, a tijekom sljedećih sto godina vladavine grad se razvijao stalno. Zbog razvoja trgovine i općenito prosperiteta u 18. stoljeću, crkve i palače sagrađene su zajedno s baroknim rezidencijama za mlade plemića. Tijekom 19. stoljeća Makarska je bila pod vlašću Francuske i Austro-Ugarske, ali ljudi Makarani su bili skloniji hrvatskom narodnom. Kulturni i javni život kasnije će se temeljiti na tu tradiciju.  

 

Gastronomija:

Počnimo s desertom, jer Makarska je poznata poslasticama, posebice dvije vrste tipične za ovaj grad. Jedana je torta "Makarana" od badema i maraskino liker poznat kao dalmatinska vušnja liker. drugi slatki je Makarski ravioli, malena tijesta torta s maticom punjenje. Druge hrane i pića i možete naći u ponudna Makaraskih restorana je jednako bogat i ukusan kao u ostatku Dalmacije. Preporučamo dalmatinska pašticada "od goveđeg mesa punjeni slaninom i češnjakom pripremljena u crnom vinu. Naravno, ne moramo naglasiti da je crno vino najbolje ide uz takav obrok. Budite sigurni da isprobate Dalmatinski pršut i sir s maslinama, umjesto salate. Naravno, ima mnogo riba i ribljih specijaliteta za sve ukuse.

 

Sport:

Preporučamo ronjenje, jer je Jadran posebno čisto na ovim prostorima. Upoznajte morske dubine i boje se krije ispod morske površine. Postoji nekoliko ronilačkih klubova u Makarskoj, gdje možete naučiti osnovne vještine ronjenja i saznati više o tome što leži ispod površine mora. Također možete pokušati podvodni ribolov, koji je moguće s podvodni ribolov, dozvole možete dobiti od lokalnog centra. Pokušajte jedrenje kao dobro; Makarska ima svoj jedriličarski klub i duge tradicije jedrenja. Ona vam nudi dodatne usluge kao što su dizanje i pranje plovila. Konačno, tu je i biciklizam. Možete se obratiti lokalnom biciklizam klub gdje možete dobiti savjete i prijedloge o tome gdje da se vozimo u cilju da upoznaju područje. Mi smo zaboravili nešto! Planina Biokovo je odličan izbor za sve one koji vole penjanje i planinarenje. Svi vi koji vole aktivan odmor, ne brinite, nećete biti dosadno.

 

Zabava i noćni život :

Ljeto u Makarskoj je živo i zabavno tijekom dana i noći. Postoje razne manifestacije, kao što su Ribarske noći svaki drugi petak, gdje možete kušati riblje specijalitete, sudjelovati u utrci magaraca, i gledati šareni vatromet u večernjim satima. Tu je i zanimljiv turnir praćaka. Nakon dana provedenog na plaži, noćni život počinje u lokalnim kafićima uz dobru glazbu i šarene koktele. Kafići na plaža isui mjesta gdje možete partjati i plesati na otvorenom blizu mora pa možete otići i na noćno kupanje!

 

 

Kako doći do nas ?

 

By car: Zagreb-Makarska 446 km auto cesta

By plane: www.croatiaairlines.hr (Split airport 70 km)

By bus: www.promet-makarska.hr

By train: www.hznet.hr (Split 50 km)

Lokalne i međunarodne trajektne linije: www.jadrolinija.hr